Leonardo'nun Salai'si

 

Gian Giacomo Caprotti 10 yaşından itibaren Leonardo DaVinci’nin öğrencisiydi. Gian fakir bir ailenin çocuğuydu ve sıradan yeteneklere sahipti. Hatta Da Vinci onun için ilk zamanlar, ‘’ yalancı, açgözlü, dik başlı ve laf dinlemeyen ‘’ ifadelerini kullanmıştır fakat ne var ki bu yalancı ve sıradan yetenekli çocuğu yanından hiçbir zaman ayırmamıştır. Hatta ona Mon Salai (Benim küçük şeytanım) ismini bile vermiştir. O zamanlar Da Vinci huysuz ve fazla çırak almaz iken Salai’yi hiç yanından ayırmaması aslında bu ikilinin ilişki iddialarını kanıtalar niteliktedir.

    Da Vinci’nin not tutma alışkanlığı olduğunu hatta ömrünün son zamanlarında resim yapmaktan çok not tuttuğunu da söyleyebiliriz. 16 bine aşkın notu arasında Salai için şu ifade vardır ‘’ kıvırcık saçlı çok güzel bir erkek çocuğu’’. Hoş bu dönemlerde nerdeyse herkesin aynı özelliklere sahip olduğunu düşünürsek, bu tasvir aslında pek de özel olmayacaktır. Fakat Salai’nin Da Vinci’yi nasıl etkilediğini bu cümleden anlayabiliriz.

  Bir teoriye göre Mona Lisa aslında Salai’nin portresiydi. Da Vinci, Mon Salai kelimesinin yerleri değiştirerek Mona Lisa kelimesini oluşturduğu da iddia edilir. Ayrıca Mona Lisa’nın gözünde S ve L harfleri ( yani Salai ve Leonardo’nun baş harfleri) olduğu düşünülmektedir.


 Hatta arkada halk arasında şeytan köprüsü diye bilinen bu köprünün olması Küçük şeytanına yani Salai’ye bir göndermedir iddialara göre. Tabi ki iddialar bunlarla sınırlı değil. Da’Vinci nin Vaftizci Yahya eserinde model olarak Salai’yi kullanmıştır. 


Vaftizci Yahya ve Mona Lisa’nın yüzlerinin bu denli benzemesi de bu iddiaya kanıt niteliği taşıyabilir.

Bu iki tablonun tam hali: 

   Salai’nin yüzü ve yaşamı hakkında fazla bir şey bilinmese de bu ikilinin zamanında özel bir ilişkiye sahip oldukları apaçık ortada. Yine de Salai Leonardo’yu Fransaya giderken terk etmiştir yani Da Vinci 1519 da hayatını kaybettiğinde Salai onun yanında değildi.

    Son olarak 1524 yılında Salai hayatını kaybetmiştir. ( Leonardo'nun ölümünden 5 yıl sonra)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar