Yılan Başlı Kadın : Medusa

 

    Mitoloji efsaneler bilimi anlamına gelmektedir. Hem masal ve efsanelerin toplandığı kitap hem de ilk çağ sonlarında mythos yazarı diye tanımlanan derleyicilerin yaptığı iş için mitoloji kelimesi kullanılırdı. İlki 'mythos'', söylenen veya duyulan bir sözdür, efsane, hikâye anlamlarına gelir.

  Ben ise Yunan Mitolojisinden bir mitolojik yaratığı ele almak istedim bugün. Gorgon kardeşlerden tek ölümlü olan: Medusa. Kelime anlamı olarak zooloji de denizanası demektir. Siz de hikayesini öğrendiğiniz de bu yılan saçlı, baktığını taşa çeviren kadının hikâyesine çok üzüleceksiniz, Gelin size hikayesini anlatayım bu korkunç yaratığın:


Arnold Böcklin - Medusa

   Medusa’nın Hikâyesi

    Medusa, Stehenno ve Euryale hep birlikte Athena’nın tapınağında yaşıyorlarmış. Medusa öylesine güzelmiş ki gören kendinden geçermiş, erkekler deli divane olur, kadınlar onu kıskanırmış. Fakat güzelliği dillere destan olan Medusa bir ölümlüymüş. Athena’nın tapınağında yaşarken günün birinden Poseidon, Medusa’yı görmüş. Güzelliğinden o kadar etkilenmiş ki ona âşık olmuş. Fakat bir ölümlüye âşık olduğu için utanıp herkesten saklamış. Poseidon’un karısı Athena da görmüş Medusa’yı fakat kendisi kadar güzel ve zeki olduğunu düşünmemiş.

   Bir süre bu aşk Poseidon’un başına dert olmaya başlamış ve bir süre sonra Athena’nın tapınağına gitmiş. Tutkusunu ve hırsını kontrole alamayan Poseidon Medusa’ya tecavüz etmiş. Bunun üzerine Medusa’nın tüm hayat enerjisi solmuş fakat yine de tapınakta yaşamaya devam etmiş çaresiz.

   Gel zaman git zaman bu olayı Poseidon’un karısı Athena duymuş. Athena, kendisine denk bile görmezken kocasının onu o kız ile aldatması çok sinirine dokunmuş, bir ölümlü olması da cabasıymış tabi. Bunun üzerime Athena, Medusa’yı cezalandırmaya karar verir. 3 kardeşi de Gorgon denilen çirkin yaratığa çevirir. Medusa artık öylesine çirkinmiş kimse ona bakmak istemiyor, zaten bakan her kesi taşa çeviriyormuş. Bir de saçları yerine artık yılanlar varmış. Medusa Poseidon’dan hamile kalmış. Bunca acının üstüne Medusa artık tapınağı terk edip bir mağara da saklanmış

      Fakat bu ceza Athena’nın kıskançlığını bastırmak bilmemiş, gün geçtikçe Athena’nın intikam ateşi daha çok alevleniyormuş. Artık Athena’nın tek istediği bir şey varmış: Medusa’nın ölümü. Ve bunun için her şeyi yaparmış hem de her şeyi. Sonunda Zeus ve üvey kardeşi Perseus ile iş birliği yapmaya karar vermiş. O ikisi de çıkarları için anlaşmayı kabul etmiş.

     Perseus, Medusa’yı bulmak için Gri Cadıların gözlerini çalmış. Gözleri Hesperidlerin yerini bulmak için kullanmış sonrasında da cadılara geri vermiş gözlerini. Bunun üzerine altın elmalar ile dolu Hesperidlerin ülkesine yola çıkmış. Oraya vardığında akşamüstü perilerinden bir sırt çantası (Kibisis) çalmış.

   Perseus Medusa’nın mağarısna gitmeden önce Tanrılar onu silahlar ile donatmışlar. Sonrasında Perseus yola çıkmış tabii. Medusa’nın yaşadığı mağaraya varan Perseus onun başını kesmeyi başarmış. Medusa orada acı içinde can vermiş. Perseus akşamüstü perilerinden çaldığı sırt çantanın içine koymuş Medusa’nın kafasını. Fakat Perseus o kadar kolay kurtulamamış tabii. Medusa’nın gövdesinden Pegasus ve Khrysaor doğmuş. Bu ikisi Perseus’un peşine düşmüşler düşmesine fakat Perseus Hades’in ona verdiği görünmezlik miğferi ile onları atlatmış.

   Perseus tapınağa geri döndüğünde Medusa’nın kafasını Athena’ya sunmuş. Bunun üzerine Athena’nın intikam ateşi son bulmuş, herkes kendi çıkarları için zavallı Medusa’yı kurban etmiş lakin Medusa’nın tek suçu tapınakta güzel bir kadın olarak yaşamaktı.

                                                 Benvenuto Cellini's Perseus with the Head of Medusa 

O korkutucu Medusa’nın arkasında böyle acıklı bir hikâye varmış. Tek gün yüzü bile görmemiş Medusa’nın tek suçunun güzel olması ne kadar acı. Hoş günümüzdeki olaylar da bu hikâyeye pek bir benzemesi de oldukça acı vericidir.

Yorumlar