Çılgın Sanatçı Aliye Berger Kimdir? Hayatı ve Eserleri

 

Geçtiğimiz günlerde Google’ın doodle’ını yaptığı sanatçı Aliye Berger kimdir? Aliye Berger’in hayatı ve eserlerini sizin için bir yazıda toplamak istedim.



Aliye Berger kimdir?

Aliye Berger ilk Türk gravür sanatçılarından biridir. Dışa vurumcu baskıları ile tanınan Aliye Berger 24 Aralık 1903 de dünyaya geldi. Notre Dame de Sion Fransız lisesinde eğitimini aldı.

  Adını ilk kez 1954’te Yapı Bankasının düzenlediği yarışmada ilk kez adını geniş bir çevreye duyurdu.

Karl Berger ile 23 yıllık bir birliktelikleri olmuştu bu birliktelik ilişkilerinin son 6 ayında resmiyete taşınsana Aliye Berger Ve Karl Berger birbirlerine sırılsıklam âşıktı.  1947 yılında Karl Berger ile evlendi, fakat Karl Berger 6 ay sonra hayata gözlerini yumdu.

Karl Berger
 

Eşinin Ölümünden Sonraki Sanat Hayatı

  Eşi ölünce Londra’ya giderek John Buckland Wright’in atölyesinde gravür ile tanışma fırsatı yakaladı. Gravürden çok etkilenen Berger, Türkiye’ye dönerek 150 gravür çalışmalı bir sergi açtı. Özellikle bu dönemlerde gravüre ilgi duymaya b aşlamıştı. *Karl’ın ölümü onu çok sarsmıştı fakat yıldırmamıştı, öldükten sonra onunla kavuşacağına inanıyordu. 

Sanat ile iç içe 25 Yıl


Yirmi beş yılını ( eşi öldükten sonra ) resim yaparak dolu dolu geçiriyordu. 12 özel 48 karma sergi açtı. Özel sergileri Paris, Londra ve Viyana gibi büyük sanat merkezlerinde, katıldığı karma sergiler se yine on dört yabancı kentte açılmıştı. Bu arada, sanatçının İstanbul Resim Heykel Müzesi'nde dört, Albertina Museum' da da üç yapıtı sergileniyor.

 Ulusak Sanat Eleştirmenleri Derneği’nin 1954’te düzenlediği ‘’İş ve İstihsal’’ yarışmasında ‘’Güneş’in Doğuşu’’ adlı ilk yağlı boya eseri ile birincilik ödülü kazandı. Ertesi yıl 2.Tahran Bienali’nde ikincilik ödülü aldı.

**Aliye Berger desen ve yağlı boya resimler yaptıysa da çoğunlukla oyma baskı tekniğinde, siyah-beyazın ara tonlarında yapıtlar verdi. Zımpara kâğıdı, kasap kâğıdı ve tülbentti malzeme olarak kullanan sanatçı günlük yaşamın kalıplarını, İstanbul’un çeşitli köşelerini bazen gerçekçi, bazen de fantastik biçimde, özgün bir lirizm ve dışavurumculukla yansıttı. Yaşamı boyunca dünyanın çeşitli kentlerinde on iki özel sergi açtı, kırk sekiz karma sergiye katıldı.  

Sanatçı 9 Ağustos 1974’de hayatını kaybetti.

Aliye Berger’in Eserleri

 Kişiliği oldukça çılgın olan Berger’in özellikle eşini kaybettikten sonra biraz daha çılgınlaşmıştı. Özellikle Karl Berger’in ölümünden sonra resim yapmaya dönen Aliye Berger, o zamanlar gravür ile tanışmıştı. Gravürlerinde dışa vurumculuğu ile tanınan Aliye Berger kişiliğini ve gravürlerini hikâyeler ve şiirler ile destekler. Resimlerini göstermeden önce atölyesi yandığı gün yazdığı bir şiiri size göstermek istiyorum.

***  Ne ala… ne ala!!!
Tavan da düştü başıma
Ne ala… ne ala!!!
Takoz da düştü burnuma
Ne ala… ne ala!!!
Komşu da kırdı anahtarı ya?
Ne ala… ne ala!!!
Gitti de sanat boğaza? Ne ala… ne ala!!!
Kaldı da renksiz Alioşka
Ne ala… ne ala!!!
Amma da güzelmiş şu dünya
Ne ala.. ne ala!!! Ne ala!!!

Güneş'in Doğuşu, 1954

Aliye Berger'in bu eseri bir çok sanatçıyı çileden çıkarmıştı. Hatta bunun ile ilgili küçük bir gazete haberini de sizinle paylaşmak isterim

Haberde Berger'in eserinin Bedri Rahmi ve Cemal Tollu gibi sanatçıları çileden çıkardığı söyleniyor. Fakat Aliye Berger'in böyle bir amacı yoktu.

Özgün Baskı

Büyükada'da Bahçe

   Özgün Baskı


İstanbul, özgün gravür

Otoportre

Karagözler








Kaynakçalar : *Wikipedia











 

Yorumlar