Leonardo Da Vinci Kimdir?



artemNfashion sayfası olarak ilk gönderime sanatçıların sanatçısı Leonardo Da Vinci ile başlamak istiyorum. Peki Leonardo Da Vinci kimdir?


Birçoğumuzun Mona Lisa ile tanıdığı Da Vinci 15 Nisan 1452 de Floransa Batısında küçük bir kasaba da doğmuştur. Evlilik dışı bir ilişki sonucunda var olmuş olsa da annesi ve babası onun doğduğu yıl evlendiler. Leonardo, Piero'nun ilk erkek çocuğu olmasına rağmen gayri meşruydu. Sonrasında Piero 4 kez daha evlendi ( 2'si öldü ) ve Da vinci'nin 13 tane kardeşi olmuş oldu.

Eğitim hayatına Andrea  del Verrocchio’nun yanında çırak olarak başladı. Verrocchio’nın temel uğraşları resimden heykele, mermere ve daha birçok sanat dalına uzanıyordu. Bunun sayesinde Da Vinci sadece resim yapmaktan daha çok sanata ilgi duymasına yardımcı oldu.

İlk senelerinde her çırak gibi sadece ayak işlerine gönderiliyordu.

1474’de ilk tablo siparişini aldı, bu güzelliği ile adeta herkesi büyülemiş Ginevra de Benci’nin portesiydi.

 



Bu eserden bir süre sonra Da Vinci Milano’ya taşındı ve orda artık kendi atölyesini işletiyordu. O sırada Madonna of the Rocks ( Kayalıklar Bakiresi veya Kayalılar Meryem’i)

yaptı.


Milano da atölye işletirken yanına Gian Giacomo Caprotti idi. Caprotti henüz 10 yaşındaydı. Da vinci onun hakkında ‘’ hırsız, yalancı, dik başlı ve açgözlü ‘’ olduğunu söylemişti. Bir süre son Da Vinci ona Salai ismini verdi. Salai ve Da Vinci ölene kadar birbirlerine bağlı kaldılar, hatta bir çok kişi aralarında aşk olduğunu iddia etmiş, Mona Lisa’nın Salai’nin bir portresi olduğu bile söylenmiştir. Hatta bu iddiaları kanıtlar nitelikte Da Vinci notlarında Salai için çok güzel bir oğlan çocuğu diye bahsetmiştir.

Kayalıklar Bakiresi resminden sonra Da Vinci The Last Supper ( Son Akşam Yemeği resmini yapmıştır. )

Son Akşam Yemeği resminden sonra Ludovico’nun karısı ve metresini resmetmiştir

The Lady with an Ermine ( Kakımlı Kadın ) tablosu metres olan Cecilia Gallerani’nin tablosudur.


La Belle Ferronniere tablosu ise Beatrice yani eşinin tablosudur.



Bundan bir süre sonra Da Vinci Milano’dan ayrılmış, Floransa’ya geri dönmüştür.

Orada Meryem ve Çocuk İsa Aziz Anna ile Birlikte ve Madonna of the Yarnwinder adlı iki tablo daha çalışmıştır


 


 


Da Vinci aynı zamanda insan anatomisine de ilgi duymuştur. İnsan kafatasları,  kemikler , iskelet sistemleri ve daha bir çok şeyi incelemiş ve çizmiştir

   


Hatta en çok bilinen Vitruvius Adam ile insan orantılarını oldukça iyi açıklamıştır.

 Milano’dan sonra 1513 de Romaya gitti Bu sırada çıraklarının sayısı 2’ye çıkmıştı: Salai ve Francesco. Orada Saint John the Bapist ( Vaftizci Yahya ) adlı eseri yaptı.

Son olarak Da Vinci  I.Fraçois’in ona ‘’ kral ressamı ‘’ unvanını öndermesi üzerine Fransya’ya gitti.

2 Mayıs 1519’da vefat etti. I.François ile çok iyi arkadaş olmalarına rağmen François saray dışında olduğu için kadim arkadaşının ölümünde yanında olamamıştır.

Son olarak Da Vinci’nin ölene kadar yanından ayırmadığı ve hakkında bir çok teori üretilen Mona Lisa tablosunu buraya bırakıyorum.





Yorumlar