Soyut Sanat Nedir? Soyut Sanat Sanatçıları

 

Soyut Kelimesi Ne Anlama Gelmektedir?

Beş duyu ile algılanamayan, varlığı sadece akıl yolu ile anlaşılabilecek şeylerdir. Aynı zamanda sanat alanında hacmi veya biçimi bizim kabul ettiğimiz türden olmayan tasarıma da denilebilir.

Örnek:

Melek, Allah, Mutluluk vb.

Soyut Sanat Nedir?

*Soyut sanat, genel anlamıyla doğada varolan gerçek nesneleri betimlemek yerine, biçimler ve renklerin, temsili olmayan veya öznel kullanımı ile yapılan sanata denir. Nonfigüratif sanat terimi ile değişmeli olarak kullanılır. 20. yüzyıl başında bu terim, gerçek biçimleri sadeleştirilmiş veya değiştirilmiş halleriyle imgelere indirgeyen Kübist ve Fütürist sanatı tanımlamak için de kullanılmıştır.

**Soyut Sanat (Soyut ifadecilik) , Abstre ya da nonfigüratif ( figürsüz) diye de adlandırılan ve doğa görüntülerine bağlı olmayan sanattır.

** Soyut sanat akımının uygulama alanı sadece resim içinde sınırlı kalmamış, biçim ve renklerdeki özgürlüğü ile heykel, mimarlık, süsleme ve dekor alanlarında da kullanılmıştır.

Temsili gerçeklikten koparak özellikle renk öğesine ve şekillere odaklanan, böylece özünde soyut bir resimsel ifadenin yolunu açan ilk sanatçının Rus ressam Wassily Kandinsky olduğu kabul edilmektedir.

Ortaya Çıkışı

***Doğa görüntülerine bağlı olmayan bu sanat akımı, 20. yyın resim ve heykel anlayışında yeni bir dünya görüşüdür. Soyut sanat, eşya, doğa ve canlıların görünüşlerinden faydalanmayı reddedip, resimde renk, çizgi ve düzlemleri düzenleyerek bunlarla heyecan verici kompozisyonlara ulaşmayı amaçlar. Soyut sanatı ilk ortaya atan 1910 yılında ilk eserini veren Kandinsky olmuştur. Soyut sanat ile nonfigüratif sanatı birbirinden ayrı tutmak sorun olmuştur. Bu sanatın başlangıcı doğadandır, sonu ise doğadan tamamen uzaklaşmıştır. Oysa nonfigüratifte, başlangıçtan itibaren, doğaya bağlı olmadan bir çalışma söz konusudur. Öncü sanatçıları; Kandinsky ve Mondrian dır.

Özellikleri

****Soyut resim doğada yer almayan şekil ve farklı renklerin belli bir uyum içinde bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Bu akım içinde yer alan sanatçılar doğanın taklit edilmesi düşüncesini reddetmişlerdir. Amaçları eserlerinde estetik duygu ve heyecanı ortaya çıkarmaktadır.

 

 

 

Soyut resimde biçim ve renkler sonsuz bir özgürlük içinde ele alınmıştır. Sanatçı soyut resimde duygusal yanı ağır basan kompozisyonlar oluşturmuştur. Buna örnek olarak Vassily Kandinsky’ın “On White II” adlı tablosunu gösterebiliriz.

Soyut Sanat Sanatçıları

 
Vasili Kandinski


Kazimir Malevich



Robert Delaunay

Adnan Çoker
  Mark Rothko
                                                 
Jackson Pollock


Kaynakça : *Wikipedia


 

Yorumlar